Интересни данни от анкетата на Stack Overflow за 2018-та година

 

За сайта и анкетата

Stack Overflow е уебсайт, създаден за програмисти и разработчици, в който те могат да помолят за помощ по даден проблем, или да помогнат за разрешаването на такъв.
Гласуването в сайта е главен начин за вземане на решения, затова не е учудващо, че за осми пореден път, Stack Overflow провеждат анкета, която е публикувана на сайта. Тя разкрива интересни факти от живота, желанията и стремежите на програмистите.

Резултати

Главни герои

Повече от половината анкетирани се идентифицират като Back-end developer (57.9%), последвани от Full-stack developer (48.2%) и Front-end developer (37.8%). 20% от анкетираните за Mobile developers.
Над половината (56.4%) анкетирани професионално разработчици споделят, че са работили, или работят за изграждането на open source езици, или други инструменти за програмиране.
Внушителните 80.8% признават, че кодирането им е хоби, и че кодят в извънработно време – една много добра новина, която разкрива нивото на посветеност сред програмистите.

Образование

74.2% от отговорилите не са студенти, а една четвърт са учащи в колеж, или университет; 46.1% имат еквивалента на бакалавърска степен; 0.7% от анкетираните обаче твърдят, че нямат абсолютно никаква завършена степен на образование.

63.7% от анкетираните учат, или са учили компютърни науки, компютърно инженерство, или софтуерно инженерство. 86.7% обаче, са научили език за програмиране сами, без нуждата от професионално образование:

„Разработчиците учат цял живот; почти 90% казват, че са се научили сами на нов език, framework, или инструмент, който не е обхванат в конспекта на формалното им образование. Сред професионалните разработчици, почти половината казват, че са се записали за онлайн курс, а една четвърт са били участници в hackathon.“

Искрено и лично / раса, пол, ориентация

От анкетираните, най-разпространената раса е европеидната, или с други думи- бялата раса, съставляваща 74.2 % от всички участници.
11.5% са южноазиатци, 6.7% е дялът на латиноамериканската раса, последвани от 5.1% източноазиатци.
7,4% от анкетираните американци се самоидентифицират като чернокожи.
93.2% от анкетираните се определят като хетеросексуални, 4.3% – бисексуални и Queer, 2.4% от анкетираните са гейове, или лесбийки, и 1.9% са асексуални.
Както и самите разработчици, така и родителите им са завършили бакалавър (29%), или магистър (22.1%). Малко под 40% от анкетираните споделят, че родителите им не са стигнали до бакалавърска степен.

Обезпокояваща е статистиката за психичното здраве на анкетираните.

8.5% споделят, че страдат от депресия, биполярно разстройство, или друго емоционално разстройство. 7.8% попадат в капана на тревожното разстройство, или казано на английски, anxiety disorder. 5.1% имат проблеми с паметта и концентрацията, а 2.1% страдат от аутизъм.
1.4% имат сериозни проблеми със зрението, или са напълно слепи, 0.8% имат проблеми със слуха, или са напълно глухи, 0.3% са трудноподвижни, или не могат да пишат на клавиатура.

„Разбрахме, че разработчиците могат да попаднат под бича на физическите и психически неразположения. Депресията и тревожността са особено често срещани сред нашите анкетирани. В САЩ, почти 20% от отговорилите казват, че се борят с едно от тези заболявания, или и с двете.“

Най-разпространената възраст сред анкетираните е 25-34 години, което важи и сред професионалните разработчици.
71% нямат деца, но 60% от анкетираните, които работят над 10 години в бранша споделят, че имат.

Утрото на анкетираните започва най-често между 7 и 8 сутринта (29.5%), като 5.3% споделят, че нямат определен график за събуждане.
Над половината от взелите участие (52.7%), прекарват между 9 и 12 часа пред компютъра, и болшинството (38.6%) прекарва максимум 1-2 часа навън/на открито.
63.6% не пропускат хранения, за да компенсират работата, и 37.4% признават, че пропускат физическите упражнения.

Езици за програмиране

За шеста поредна година, JavaScript е най-използваният език за програмиране. Python тази година изпреварва C#, както изпревари PHP миналата година.
Node.js и AngularJS продължават да са най-често използваните frameworks в тази категория.
Най-използваните платформи са Linux (48.3%), Windows (35.4%) и Android (29%), а любими програми за писане са Visual Studio, Notepad и Sublime Text.

Други интересни данни

Повече от половината анкетирани работят с два монитора (51.1%), а цели 71% работят на пълен работен ден. Големината на компанията, в която работят анкетираните, варира силно, но най-разпространената е между 20 и 99 души (23.8%).
Болшинството от взелите участие са средно доволни от кариерата си, като най-висок процент на доволни се наблюдава между 35 и 44-годишна възраст.

Заключение

Болшинството от анкетираните работят на пълен работен ден. Тяхната възраст е между 25 и 34 години. Нямат деца, стават между 7 и 8 сутринта, прекарват между 9 и 12 часа пред компютъра, и споделят, че програмират и в извънработно време.
Анкетираният е средно доволен от кариерата си, прекарва по 1-2 часа от денонощието навън, и работи главно с Linux, или Windows като платформи и операционни системи. Професионалният му опит е 0-2 години.
Категоричен превес има в пола и ориентацията. Средностатистическият анкетиран е хетеросексуален бял мъж, с някаква завършена форма на образование, най-често бакалавър, и в сферата на компютърните науки.

От анкетата не става много ясно каква е типичната социална среда на един разработчик, и как прекарва свободното си време (освен, че програмира, както стана ясно от резултатите). Но това е оправдано, защото целите в анкетата на stack overflow клонят повече към узнаване на позицията на един средностатистически потребител в професионалната сфера и инструментите, които ползва, отколкото това колко време прекарва с приятели.
Все пак се надяваме, че ако беше наблегнато и на въпроси за социалната среда, статистиката няма да е толкова мрачна, имайки предвид времето, което разработчикът прекарва навън, според изследването.