Общият брой на уебсайтовете ще стигне два милиарда тази година

Към момента на писането на тази статия, съществуват 1,883,204 уебсайта, и броят им расте с два сайта в секунда. Когато завърши това изречение, светът ще се е сдобил с 20 нови сайта. Стряскаща статистика, нали?

Трябва да се вземе предвид, че това светкавично темпо на растеж не е свързано само с работещи сайтове. Според данните на internetlivestats.com, активните сайтове са 200 милиона.

Първият сайт е създаден преди 27 години

Първият уебсайт е създаден през 1991 година, и е дело на Tim Berners-Lee, който работи в Церн, Швейцария. Той създава и първият браузър, който по-късно се превръща и в първият html editor; а заедно с Robert Cailliau  измислят абревиатурата “World Wide Web”.

Останалото, както казват, е история.

Тук можете да разгледате сайта  (между другото, така изглежда един сайт, преди да бъде добавен CSS към него).

Двоен скок на уебсайтовете през последните две години

През 2016-та година стана нещо интересно: броят на уебсайтове се увеличи почти двойно: от 900 милиона на 1.7 милиарда.

През 2018-та година се очаква огромен скок на responsive дизайна при изработката на уебсайт. Това се дължи на фактът, че тази година се очаква 75% от потребителите да използват интернет основно на мобилните си устройства.

Имайки предвид горните данни, mobile-first дизайнът е крайно необходима част от изработката на един уебсайт, защото смортфоните се наложиха като основен инструмент за търсене на информация от няколко години насам.

За съжаление, доста голяма част от фирмите не са запознети с фактите и смятат, че по-важна е десктоп версията на уебсайта им.

Всички сме попадали на уебсайтове, които се „чупят“ на смартфона. С цялото си желание да закупим даден продукт, или да разгледаме страниците, ние биваме спрени от нефункционалността на сайта. А лошият дизайн, както се досещате, води до лошо преживяване, и напускане на сайта. Затова един безплатен съвет: ако стартирате като фирма, и искате качествен уебсайт, заложете на mobile first дизайн.

В Oneweb харесваме да четем за нововъведенията в технологичната сфера, заради което можете да сте сигурни, че сме запознати с това кое е модерно, актуално, или дори задължително при изработката на уебсайт.

Попитайте ни за оферта

Източници:

https://www.netcraft.com/

http://www.internetlivestats.com/